Dodo Wymarły Nielot: Dodo (Raphus cucullatus) to wymarły nielotny ptak, który występuje endemicznie na wyspie Mauritius na Oceanie Indyjskim na wschód od Madagaskaru. Najbliższym przodkiem genetycznym dodo był również wymarły pasjans Rodrigues, który tworzył podrodzinę Raphinae z rodziny gołębi i gołębi.

Dodo Wymarły Nielot

Najbliższym żyjącym krewnym dodo jest gołąb z Nicobar. Kiedyś sądzono, że istniał biały dodo na pobliskiej wyspie Reunion, ale obecnie uważa się, że było to nieporozumienie na podstawie rysunków ibis z Reunionu i białych dodo.

Pozostałości subfosylne pokazują, że dodo miał około 1 metra (3 stopy 3 cale) wysokości na wolności i mógł ważyć 10,6–17,5 kg (23–39 funtów). O wyglądzie istniejącego dodo świadczą jedynie XVII-wieczne szkice, obrazy i pisemne relacje. Ponieważ są one bardzo różne, a wiadomo, że tylko niektóre rysunki pochodzą z żywych okazów, ich dokładny wygląd w życiu pozostaje nieznany i niewiele wiadomo na temat ich zachowania. Chociaż dodo tradycyjnie uważano za grube i słabe, obecnie uważa się, że jego siedlisko zostało dobrze przystosowane.

Dodo Wymarły Nielot
Dodo Wymarły Nielot

Pozostałości subfosylne pokazują, że dodo miał około 1 metra (3 stopy 3 cale) wysokości na wolności i mógł ważyć 10,6–17,5 kg (23–39 funtów). O wyglądzie istniejącego dodo świadczą jedynie XVII-wieczne szkice, obrazy i pisemne relacje. Ponieważ są one bardzo różne, a wiadomo, że tylko niektóre rysunki pochodzą z żywych okazów, ich dokładny wygląd w życiu pozostaje nieznany i niewiele wiadomo na temat ich zachowania.

Chociaż dodo był tradycyjnie uważany za grubego i powolnego, obecnie uważa się, że był dobrze przystosowany do swojego środowiska. Pierwsza znana wzmianka o dodo pochodzi od holenderskich żeglarzy w 1598 roku.

Dodo Wymarły Nielot